Ta klimaproblemet på alvor

Vi hører om det hele tiden. Klimaproblemet. Høye CO2 utslipp, is som smelter og havet som stiger. Men gjør vi egentlig noe med det? Det finnes klimaorganisasjoner, klimaråd, klimaforhandlinger og mer til som skal forebygge dette klimaproblemet. Men hva gjør du som person for å stabilisere klimaendringene? Hvor ofte bruker du sykkelen til jobb? Eller kollektivtrafikk? Hvor langt unna ligger butikken din? Er det virkelig nødvendig å ta bilen dit? Eller kan du ta med deg en stor ryggsekk og bruke sykkelen? Det trenger ikke å være de store forandringene som skal til for å bidra til et bedre miljø – det viktigste er at alle bidrar!

Klimaproblemet vil føre til at Bryggen i Bergen vil stå under vann i år 2100 om vi ikke gjør noe nå

Klimaproblemet vi ikke tar nok hensyn til!

Så hvordan kan du gjøre ditt for å jobbe mot klimaproblemet? Som nevnt tidligere, så skal det ikke så mye til for at du har gjort din del. Sett igjen bilen hjemme, og ta kollektivtrafikk eller sykkelen til jobb. Er du så sprek og tar sykkelen, sparer du ikke bare på CO2 utslippet, men du får også helsegevinster for innsatsen. Hva med å gå eller sykle til treningssenteret, så er oppvarmingen allerede gjort, og du kan begynne rett på den egentlige økta. Sett frem sykkelen, så er den i tillegg mer tilgjengelig når du skal ut neste gang.

Når du er i butikken: velg produkter som er produsert på en bærekraftig måte. Hvordan vet du om de er det? Kortreist mat gir mindre CO2 utslipp, og med ”Nyt Norge” merket som vi har, er det enkelt for deg å finne de råvarene som er produsert i Norge. Velg også økologisk der du kan. Økologisk mat er produsert med hensyn til miljøet og det sies at de økologiske gårdene er drevet ”på lag med” naturen, da disse råvarene ikke inneholder kunstige tilsetningstoffer. Bidra til redusering av klimaproblemet – og velg produkter med ”Nyt Norge” og ”Ø”-merket.

Hva er konsekvensene?

I løpet av de siste 10 årene, har vi opplevd store endringer i naturen og klimaet som følge av det klimaproblemet vi står ovenfor nå idag. Den globale gjennomsnittstemperaturen øker, og 2015 var det varmeste året noen gang registrert. 2015 var hele 15% varmere enn 2014, som tidligere hadde varmerekorden, og slik har det vært de siste 15 årene, med varmerekorder år etter år. Denne økende varmen har videre ført til at også havet har blitt varmere, og stiger på grunn av de store vannmengdene fra smeltet snø og is.

Som følge av klimaproblemet, vil vi også se en del endringer i Norges land de neste årene. Om vi ikke gjør noe med dagens CO2-utslipp, er det anslått at regnmengden i Norge vil øke med 40-50% innen år 2100, spesielt på vinters tid. Det fører igjen til at antall dager med skiføre vil halveres i løpet av samme periode. Som følge av økte vannmengder og smeltet snø og is, vil havet fortsette å stige med 40 til 85cm. Det betyr at hele Bergen Brygge vil stå i vann dersom vi ikke gjør noe.

Ja, du kan bidra til et bedre miljø!

Sant og si, så vil nok ikke kun en persons endringer i livsstil og kosthold utgjøre store forskjellen på klimaproblemet. Men, klarer vi også å få med oss også de rundt oss til å gjøre sitt, kan det utgjøre store forskjeller. Verden står ovenfor en kjempeutfordring, og alle er nødt til å bidra på sin måte om vi skal klare å bekjempe disse problemene. Bli mer bevisst på hvilke produkter du handler i butikken fremover og finn frem sykkelen neste gang du skal bort en tur. Vanskeligere er det ikke!