Slutte å spise dyr

FNs organisasjon for ernæring og landbruk har kommet frem til at 18 prosent av verdens klimagassutslipp stammer fra kjøttproduksjon. Metanutslipp fra dyrenes fordøyelse og produksjon av fôr er mye av grunnen til dette. Så hvis du vil være med på å bidra til å kutte ned på verdens klimagassutslipp, er det å slutte å spise dyr noe av det viktigste du kan gjøre. For de fleste av oss er ikke det vi putter på tallerkenen det første vi tenker på når det er snakk om klimakrisen, men det å velge et vegetarisk alternativ til fordel for dyr kan utgjøre en stor forskjell på dette området.

Dyr trenger ikke være en del av et sunt og godt kosthold

Dyr trenger ikke være en del av kostholdet

Med den grønne bølgen som skyller over oss om dagen er det ikke noe problem å finne smakfulle alternativer til dyr på tallerkenen. Det handler bare om å omstille tankesettet litt og endre på de små, men viktige valgene vi gjør i hverdagen. Det er ingen sak å finne gode, næringsrike proteinkilder i planteriket om man innhenter litt kunnskap rundt dette emnet. Hvorfor ikke erstatte kjøttdeigen i fredagens taco med linser eller bønner? Det er bedre for din egen helse og har samtidig en stor miljøgevinst.

Å spise dyr er ikke bra for helsa vår. I følge kreftforeningen øker bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt sjansen for kreft. Det som skjer i magesekken og tarmen når vi spiser kjøtt er at det dannes stoffer som kan gi økt skade på vårt DNA. Også ved steking og grilling av kjøtt dannes ulike kreftfremkallende stoffer. Frukt, bær, grønnsaker og kostfiber derimot, bidrar til å beskytte mot ulike krefttyper. Å ha et plantebasert kosthold vil også kunne være en fordel for å unngå overvekt, som jo er en risikofaktor for kreft.

Planteriket beskytter kroppen vår

Dyr har vært en del av vårt kosthold i alle tider. Men med de mulighetene og alternativene vi i dag er omgitt av er ikke lenger kjøtt noe vi trenger for å klare oss. Med planteriket sitt store, fristende utvalg blir kjøtt overflødig. Når man i tillegg kan forebygge sykdom ved å velge den grønne linje burde ikke valget være så vanskelig. Forskning fra kreftforeningen viser at et plantebasert kosthold beskytter mot kreft i hele fordøyelseskanalen, bukspyttkjertelen samt lunge-og prostatakreft.

Det er flere matvarer fra planteriket som er bedre å spise for helsa enn dyr. Også kostfiber har vist seg å beskytte mot ulike typer kreft. Det bidrar til å opprettholde en god tarmflora og suger til seg skadelige stoffer, som så fraktes ut gjennom tarmen. Forskere tror også at det faktum at kostfiber får fordøyelsen til å gå raskere kan ha en positiv innvirkning på forebygging av sykdom samt at det er med på å hindre overvekt. Kostfiber tar nemlig mye plass i fordøyelsen og inneholder mindre kalorier enn noe med tilsvarende volum.

Kjøtt på tallerkenen er en klimaversting

Verden står i dag overfor en klimakrise vi alle er et resultat av og en del av. Det er mye vi kan gjøre for å lette på vårt eget klimaregnskap og dermed gjøre det bedre både for oss selv og for kommende generasjoner. Å redusere eller kutte helt ut inntaket av kjøtt er en særdeles viktig og lett måte å leve mer klimavennlig på. Forskning har vist oss at det å kutte ut dyr på tallerkenen og spise mer mat fra planteriket har en stor effekt både på egen helse og for verden som helhet.